Eengezinswoning in groene woonwijk
Status
Opgeleverd april 2023
Team
Peter Tersago
Boden Architecten en Ingenieurs
Studiebureau Dirk De Groof bvba
dhulst’
Foto’s
© Hugo Van Beveren
Eengezinswoning in groene woonwijk
Status
Opgeleverd april 2023
Team
Peter Tersago
Boden Architecten en Ingenieurs
Studiebureau Dirk De Groof bvba
dhulst’
Foto’s
© Hugo Van Beveren
“Creëren van een woning die past in het plaatje van een groene, rustige woonwijk”
In een van de charmantste huizen van de Koning Albertlei in Edegem woont Christine Van Broeckhoven, professor in moleculaire biologie en genetica aan de Universiteit Antwerpen en voormalig politica, samen met haar echtgenoot Marc Ruyters, auteur, journalist en oprichter van het kunsttijdschrift H Art.
Jaren geleden kochten ze ook het huis van de buren. Best wel een opvallend huis, een huis dat qua stijl helemaal niet past in het straatbeeld. Het was hun ambitie om ervoor te zorgen dat ook dat huis weer thuishoort in de rij van typisch Engelse cottage woningen.
Het huis moest niet alleen een nieuwe look krijgen, het moest ook een ecologisch bouwproject worden. Een hele uitdaging, maar het resultaat is er!
“Niet alleen de look verandert, het huis wordt ook groter en praktischer”
Christine en Marc wilden dat hun nieuwe huis een echte thuis werd, met plaats voor gezelligheid en extra ruimte om gasten te ontvangen. Het bestaande huis werd dan ook een flink stuk groter.
De kelder werd dieper gemaakt en doet niet enkel dienst als wasplaats maar hier is ook ruimte voor alle technische installaties terug.
Beneden is er naast de ruime inkomhal een grote leefruimte met gezellige zithoek, een keuken en een toilet voorzien. Achteraan werd er een grote aanbouw geplaatst, die zorgt voor veel lichtinval en een mooie uitbreiding van de leefruimte.
Op de eerste verdieping zijn er 2 slaapkamers, een dressing, een badkamer en een toilet.
Bovenop de eerste verdieping kwam er een volwaardige tweede verdieping met nog 2 slaapkamers en een extra badkamer.
In het huis werd ook alvast een liftschacht voorzien om later effectief een lift te plaatsen.
Omdat de eigenaars wilden dat het accent lag op ecologisch bouwen werd het huis bijna volledig gestript.
Achter de bestaande gevel zat nog een gevel… maar ook die stenen bleken van slechte kwaliteit. Bovendien was er ook geen spouw voorzien om optimaal te kunnen isoleren. Stukje voor stukje werd er steeds meer afgebroken tot er nog slechts een paar muren overeind bleven. Daarna werd alles weer opgebouwd volgens de laatste normen. Qua isolatie werd gekozen voor heel dikke isolatie: geen PUR-isolatie, maar Rockwool.
Op vraag van de eigenaars werd een warmtepomp geïnstalleerd met diepteboringen. Dat was best een uitdaging want deze werken moesten in de voortuin gebeuren.
Het huis werd binnenin ook helemaal terug bepleisterd. In de woning vind je vooral maatwerk terug van de firma Ceulemans. Alle ruimtes werden optimaal benut om een comfortabel en riant woonhuis te creëren.
De PVC ramen werden vervangen door houten ramen. Dit zorgt samen met de nieuwe voorgevel voor een echte authentieke cottage look die perfect past in het straatbeeld.