Nieuwbouw schoolgebouw en paviljoen

Status
Opgeleverd juli 2023

Opdrachtgever
Leefschool Dagpauwoog in Koningshooikt

Team
B-ILD Architects
BE Consult
STUDIE 10
dhulst’

Foto’s
© Jeroen Verrecht

Een leefschool in een nieuw jasje

Ravotten in het groen

Leefschool Dagpauwoog in Koningshooikt is een methodeschool die net iets andere accenten wil leggen en waar de slogan ‘al doende leert men’ centraal staat.

Omdat leren en spelen in het groen zo belangrijk is voor Dagpauwoog kreeg de speelplaats een compleet nieuwe look. Er werd gekozen voor kleiklinkers en er werden heel wat nieuwe bomen aangeplant. Op het grote groenterrein werd ook een speelheuvel voorzien.

Een open gevoel

De oude gebouwen van Dagpauwoog waren ouderwetse paviljoenen die een voor een afgebroken werden. Omdat ze meer ruimte én een betere klasinfrastructuur wilden, verkochten ze het oude terrein en bouwden ze een nieuwe site vlakbij. Belangrijkste vereiste was nog meer groen. Ze willen buiten een beetje naar binnen brengen.

Het gloednieuwe gebouw bestaat uit 1 grote blok waar op de benedenverdieping vooral peuters en kleuters zitten. Ook de nieuwe klasjes van de lagere school werden hier gehuisvest. Op de eerste verdieping vind je de klaslokalen voor het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar en het secretariaat.

Naast het imposante schoolgebouw is er ook een losstaand forum. Het is een opvallend rond paviljoen dat dienst zal doen als multifunctionele zaal: hier kan gesport worden, maar het is ook de perfecte locatie voor een toneelvoorstelling. Bovenop het ronde forum is een groendak voorzien. Verwarming van de school gebeurt door middel van warmtepompen.

Een toets van rood

De klassieke bouw met lichte gevelsteen kreeg een moderne touch door het rode aluminium schrijnwerk. Het oogt zelfs een beetje retro.

In Dagpauwoog is leren ook gericht naar buiten, ze willen op elke moment een buitengevoel creëren. Om het contact met buiten zo groot mogelijk te maken, zijn alle klassen voorzien van grote schuiframen die zo vaak mogelijk openstaan.

Alle ruimtes worden optimaal benut. Zo heeft de school geen gangen meer: je stapt via een klein sas rechtstreeks de klas binnen. In de klas is voldoende opbergruimte voorzien voor boekentassen. Alle klassen komen rechtstreeks buiten uit, op de passerel.

De klassen behouden ook een vrij industriële look, omdat de geschilderde welfsels in het zicht zijn. Op het gelijkvloers werd deze industriële look doorgetrokken door een strakke gepolierde betonvloer. Voor een betere akoestiek werd geopteerd voor akoestische plafonds, geperforeerde gipskartonplaten en vilten wanden in de lokalen.

Pas als de ruwbouw er stond is dhulst’ in het project gestapt en werd begonnen met de metselwerken, de dakdichtingen en de afwerking

Op 1 september 2023 zwaaiden de deuren van het gloednieuwe gebouw open, klaar om alle leerlingen te ontvangen!

Fotogalerij