Dat het volgens bio-ecologische principes gebouwd moest worden, lag voor de hand. De Steinerschool biedt immers de studierichting bio-ecologische bouwafwerkingaan als specialisatiejaar na de richting duurzaam wonen. Practice what you preach, dachten ze, en ze vroegen aan dhulst’ en Archi-4 architecten om mee de schouders onder dit project te zetten.
Minimaal verbruiken & gebruiken
Bio-ecologisch bouwen gaat een stapje verder dan duurzaam (ver)bouwen en hanteert het principe dat er zo weinig mogelijk gebruikt en verbruikt mag worden. Dat geldt voor de materialen – denk: (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong – maar ook voor energie (hernieuwbare bronnen, goed isoleren en ventileren etc.) en water (o.a. regenwater gebruiken, zorgen voor een goeie infiltratie etc.).
Oud en nieuw
De keuze voor houtskeletbouw past helemaal in die filosofie. Daarom deden we een beroep op Sidati, het Lierse bedrijf van enkele oud-leerlingen van de Steinerschool die zich gespecialiseerd hebben in bio-ecologische houtbouw. Zij maakten de prachtige houten constructie. Ook oud-leerling Leemniscaat werkte mee; zij zorgden voor de buitenbezetting en leembezetting binnenin.
En niet alleen ex-leerlingen bouwden mee, ook de huidige leerlingen staken de handen uit de mouwen. Zij isoleerden de wanden – helemaal volgens het bio-ecologische principe – met strobalen.