dhulst’ engageert zich voor meer veiligheid op de werkvloer
Met de aanwerving van een nieuwe preventieadviseur en het ondertekenen van het sectorcharter zetten we bij dhulst’ belangrijke stappen naar een veiligere werkomgeving.
Met de aanwerving van een nieuwe preventieadviseur en het ondertekenen van het sectorcharter zetten we bij dhulst’ belangrijke stappen naar een veiligere werkomgeving.
Bouwen doen we bij dhulst’ voor en door mensen. Reden genoeg om een krachtig beleid te voeren op het vlak van veiligheid, gezondheid en milieu, zowel voor onze eigen en tijdelijke medewerkers als onderaannemers, derden en onze omgeving.
Daarom is Wim Maerevoet sinds januari aan de slag bij dhulst’ als preventieadviseur. Samen met hem geven we het veiligheidslabel VCA een nieuw elan; tegen het bouwverlof willen we slagen voor de VCA-certificatie. Wim: “We zijn niet wettelijk verplicht om die VCA-norm te gebruiken, maar we kiezen ervoor omdat we op die manier voor 90% in orde zijn met de welzijnswetgeving. Ik heb bij dhulst’ een softwareprogramma geïnstalleerd om de VCA-checklist af te werken. De documenten die nu al gebruikt worden, zullen we centraliseren, updaten naar de nieuwste normen en toegankelijk maken voor iedereen.”
“Ik werk met een online toepassing. Dat is een open en transparant systeem dat altijd door iedereen kan geconsulteerd worden. Elke werknemer kan dus, ook op de werf, de nodige documenten en instructies raadplegen.
We hebben het ambitieuze plan om net voor het bouwverlof de VCA-audit te laten plaatsvinden. Dan moeten we kunnen aantonen dat we alles wat in dat plan staat, al drie maanden aan het toepassen zijn.”
Preventieadviseur Wim Maerevoet
Omdat de ongevallencijfers redelijk hoog zijn, wordt ook vanuit de confederatie bouw gevraagd om inspanningen te doen. Wim: “We hebben een charter ondertekend waarin we ons als bedrijf engageren om een actief veiligheidsbeleid te voeren. De tijdsdruk om projecten te realiseren is vaak groot, maar dat mag nooit ten koste gaan van veiligheid op de werf. Ik wil dat iedereen ’s avonds veilig en wel naar huis kan rijden, en dat gedurende zijn hele carrière. Stoflongen, een slechte rug, gehoorproblemen… als arbeiders hun persoonlijke beschermingsmiddelen niet gebruiken, dan kan dat – op lange termijn – grote gevolgen hebben. Daarom zullen we bijvoorbeeld op de jaarlijkse medische keuring extra testen doen en die jaarlijks opvolgen, zodat we kunnen zien wanneer bijvoorbeeld de longcapaciteit achteruitgaat.
Pas op, ik ben niet de politieagent binnen dhulst’. Maar ik wil advies geven en de juiste middelen aanreiken opdat veiligheid op de werkvloer prioriteit krijgt. Als iedereen hier veilig z’n job kan uitoefenen én daarna kan genieten van een gezond pensioen, dan is mijn missie geslaagd.”