Bouwen en verbouwen van sociale koopappartementen
Status
Opgeleverd juli 2021
Opdrachtgever
KLEMO
Team
Het Architectenatelier Verwilt-Allegro bv
Christiaan Claes
Ingenieursbureau
Thirion Engineering bv
dhulst’
Foto’s
© Hugo Van Beveren
Bouwen en verbouwen van sociale koopappartementen
Status
Opgeleverd juli 2021
Opdrachtgever
KLEMO
Team
Het Architectenatelier Verwilt-Allegro bv
Christiaan Claes
Ingenieursbureau
Thirion Engineering bv
dhulst’
Foto’s
© Hugo Van Beveren
“Bouwen en verbouwen van 12 sociale koopappartementen op een voormalige kloostersite”
KLEMO cvba, de sociale koopwoningmaatschappij voor Mechelen en omstreken, wilde op de plaats van het gesloopte Maricolenklooster in het centrum van Berlaar-Heikant een nieuw sociaal woningproject opzetten. Het doel: twaalf sociale koopappartementen, waarvan 6 nieuwbouw en 6 gerenoveerde appartementen.
Het ruwbouwgedeelte, incl. buitenschrijwerk en dakwerken waren rekening van dhulst’. De binnenafwerking wordt pas in een latere fase aanbesteed.
In een latere fase zal ook het achterliggende gebouw, de vroegere meisjesschool, gerenoveerd worden tot 18 extra sociale huurappartementen door de sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen.
“Twee strakke blokken met een subtiele knipoog naar het verleden, verbonden via loopbruggen”
De afbraak van het voormalige klooster gebeurde al in 2018, waarbij de achterliggende school bewaard bleef.
Blok E is volledig nieuw gebouwd en bevindt zich vooraan aan de straatzijde. Dit deel van het project werd door dhulst’ volledig uitgewerkt in 3D en zo veel mogelijk onderdelen werden prefab besteld (snelbouwwanden, balken, kolommen, welfsels,…). Hier vind je zes appartementen terug, met onder het puntdak twee duplexappartementen met drie slaapkamers en twee terrassen. De overige appartementen hebben twee of drie slaapkamers en een terras, en er is ook een nog een studio één slaapkamer.
Blok D staat parallel met het nieuwbouwblok ervoor, maar werd gerenoveerd. Ook hier vind je zes appartementen met twee of drie slaapkamers en een terrasje.
Beide blokken zijn met mekaar verbonden door een stalen loopbrug. Op die manier was er ook slechts één lift nodig in het voorste gebouw, van waaruit de bewoners die achteraan wonen, via de passerelles zo naar hun appartement kunnen wandelen.
De warme, rode gevelsteen matcht met z’n strakke dunbed-voegsel en matzwarte aluminium hoogrendementsramen mooi met het voormalige gebouw, waarvan stroken muur werden behouden aan de achterzijde van blok D, een knipoog naar het verleden.
Tussen de twee blokken bevindt zich ook nog een grote binnenplaats, waar op termijn een fietsenstalling en groen wordt aangelegd, zodat deze kan dienen als gemeenschappelijke binnentuin én ontmoetingsplaats. Achter blok D kijk je dan weer uit op de voormalige speelplaats.
Waar het nieuwbouwgedeelte vlotjes omhoog rees, moest bij het gerenoveerde blok iets secuurder tewerk gegaan worden: zo moest de voorgevel onverwacht integraal plaats ruimen voor een nieuw exemplaar o.w.v. stabiliteitsproblemen en werd er hier van twee naar drie verdiepingen gegaan. Het integreren van de oorspronkelijke stroken achtergevel en de binnenmuren was dan ook een gedetailleerde puzzel die gelegd moest worden!
Grappig detail: zowel de werfleider als enkele werkkrachten zaten hier ooit zélf nog op school…
Ook de buurtbewoners kenden deze site maar al te goed en kwamen soms een praatje slaan om eens kijken naar wat er met ‘hun’ oude klooster en school te gebeuren stond – en corrigeerden zo in één beweging een fout op de werfspandoek, waarop per abuis ‘Maricollen’ stond, in plaats van het oude Maricolenklooster, met één ‘l’.
“Oud en nieuw mooi met mekaar verweven”
Door een gedeelte van het oude gebouw te recupereren, en zo secuur mogelijk om te gaan met de bestaande structuur, werd er hier heel bewust gekozen om oud en nieuw met mekaar te verweven, en dat voel je hier ook.
Op technisch vlak werden er op het dak ook al haken voorzien, waar in een later stadium makkelijk rails in geklikt kunnen worden voor zonnepanelen. En er werd ook een regenwaterput gegraven, met wachtleidingen.
• Blok D (renovatie): 605 m2
• Blok E (nieuwbouw): 640 m2
“In het hart van het dorp”
Dit woonproject bevindt zich in het centrum van Berlaar-Heikant, aan de centrale Aarschotsebaan. Een prima locatie in het hart van het dorp, vlakbij de kerk en de tegenoverliggende cafeetjes waar er altijd wel animo is. Door z’n sociale insteek, wil Maricolen graag de kans geven aan gezinnen met een beperkt inkomen om toch te kunnen investeren in een eigen plekje. En met z’n verschillende types appartementen, mikt het dan ook op allerlei soorten gezinssamenstellingen, wat de diversiteit bevordert!